Toeta

Pärnus asuv Kohvik Kroon meelitab kliente taimse foie gras’ga

Taimne foie gras (Foto: Kohvik Kroon)

Mis roog on foie gras?

Foie gras’ all mõeldakse tavaliselt sundtoidetud hane või pardi maksast valmistatud pasteeti (pâté de foie gras), mida süüakse eelroana. Olenemata luksusliku kõlaga nimetusest, on tegemist rahvusvaheliselt kritiseeritud tootega. Nimelt tuleb rasvamaksa tootmiseks parte ja hanesid mitu korda päevas nuumata. Sööt surutakse mootoriõliga määritud metalltoru ja surveõhu abil linnu kurku. Protseduuri lihtsustamiseks hoitakse linde puurides, kus neil puudub võimalus liigutada. Linnud hukatakse, kui maks on normaalsest 10 korda suuremaks paisunud. Sellised pidamistingimused tekitavad intelligentsetele veelindudele füüsilisi kannatusi ja psühholoogilisi häireid.  Tihti murduvad linnu jalaluud liigse keharaskuse all või siis tema kõht lõhkeb. Nähes, kuidas foie gras’d toodetakse, kaob ka gurmaanidest lihasõpradel söögiisu ära. 

Kuigi foie gras’ tootmine on Eestis keelatud, on selle import siiski lubatud

Maksa patoloogilise rasvumise saavutamiseks kasutatav sundtoitmise praktika on paljudes riikides, sh Eestis, Soomes, Saksamaal, Suurbritannias, Norras, eetilistel kaalutlustel seadusega keelatud. Sellest hoolimata müüvad paljud Eesti restoranid ja kauplused imporditud ebaeetilist toodangut, toetades foie gras’ tööstuse jätkumist. Hoolimata tootmise vastuolulisusest ja rahvusvahelisest kriitikast ei ole paljud meie toitlustusasutused valmis foie gras’ pakkumisest loobuma. Hea uudis vastutustundlike gurmaanide jaoks on see, et järjest populaarsemaks on muutumas taimne versioon foie gras’t, mis on oluliselt tervislikum, eetilisem, soodsam ja keskkonnasäästlikum valik. Eduka näitena võib välja tuua Pärnus asuva Kohvik Krooni, kes pakub oma menüüs suupistevalikut taimse foie gras’, marineeritud minipaprikate, röstsepiku ja punase sibula moosiga. Roog on toonud kohvikule palju tähelepanu ja uusi kliente.


Uurisime Kohvik Krooni tegevjuhataja Patricia Berensi käest, kuidas nad taimse foie gras’ pakkumiseni jõudsid ja kuidas see ärile mõjunud on.

Kohvik Kroon on Pärnus asuv väike pere-ettevõte, mis saab 2. veebruaril juba 16-aastaseks. Patricia Berensi sõnul on nende menüüs olnud taimseid toite juba algusest peale. Seoses klientide suure huviga toodi 2016. aastal välja eraldi taimsete toitude menüü – sellest ajast saadik on alati vähemalt 50% pakutavatest toitudest olnud täiesti taimsed. Taimse foie gras’ni jõuti menüüd edasi arendades. „Praeguseks palju populaarsust kogunud eelroog tuli mängu siis, kui oli aeg menüüd uuendada ning kuigi üldjuhul on Kroonis pakutavad toidud kodused ja lihtsad, siis taimne foie gras osutus põnevaks lisaks meie üldiselt eestimaisele ja lihtsale menüüle,“ ütleb Berens. Taimse foie gras’ väljaarendamiseks katsetati palju erinevaid koostisosi ja lisandeid, et roog tuleks nii maitsenüanssidelt, tekstuurilt kui ka värvuselt originaalilähedane. „Siiamaani on tagasiside olnud alati positiivne ka nende külastajate poolt, kes ise eelistavad üldjuhul originaalversiooni.“ tõdeb ta.

Krooni tegevjuhi sõnul on oluline foie gras’le tähelepanu tõmmata, sest tihti ei ole inimesed selle tootmisega seotud protsessidest teadlikud. „Üritame oma panusega taimset foie gras’d müües näidata klientidele, et alati ei pea valima loomset varianti, selleks et saada maitseelamust. Oleme täheldanud Kroonis seda, et mida rohkem me oma taimse menüü väljatöötamisse panustame, seda rohkem on meil külastajaid – mitte ainult taimetoitlasi, vaid ka tavalisi inimesi, kes soovivad saada põnevat taimset maitseelamust või lihtsalt tervislikumat toitu.“ Berens sõnab, et rasvamaksa tootmine on ebavajalik, kui on võimalik pakkuda taimset varianti, mis on sama maitsev (või kohati isegi parem) ning ei eelda loomade julma kohtlemist. Ta selgitab, et taimne roog on ainuüksi toiteväärtust arvestades palju tervislikum. Patoloogiliselt rasvunud maksa asemel on nende taimne foie gras valmistatud põhiliselt pähklitest, läätsedest ja seentest, kuid maitseb klientide sõnul originaaliga sarnaselt.

Küsimusele, miks võiksid ka teised kohvikud foie gras’st loobuda või selle taimse versiooniga asendada, vastab Berens, et taimne versioon on odavam, säilib kauem ning on samas väga sarnane originaalvariandiga. Ta toob välja, et lisaks on loomsest tootest taimse variandi loomine kokkadele hea eneseteostusvõimalus. Oluline on ka see, et uued katsetused toovad juurde kliente, kes ootavad, et saaks proovida uusi huvitavaid maitseid. Kohviku juhataja lisab, et eriti kasulik on see väikeettevõtjatele, kes soovivad oma külastajate arvu suurendada. Patricia Berens lisab, et loomade heaolu tõstmiseks ei pea ilmtingimata müüma ainult taimseid toite – iga väike samm paremuse poole aitab. Kroon on aastate jooksul püüdnud järjest eetilisemaks minna. Näiteks on nad asendanud tavalised munad puurivabade kanamunadega, pakuvad igapäevaselt taimseid päevapakkumisi ja võtavad osa kampaaniast Taimne Teisipäev. 

Berens ütleb, et üks oluline aspekt, millega toitlustusfirmad saaksid oma panuse anda, on hindade ühtlustamine nn kuldse keskteeni: tihtipeale jätavad kliendid taimse variandi tellimata, olgu selleks taimne piim või mõni huvitav toit menüüst, kuna selle hind ja tooraine on loomsest variandist kallim. Kroon on teadlikult alandanud enda kasumit erinevate toodete, näiteks kohvijookide puhul, et need oleksid taimse toidu ja joogi austajale taskukohasemad. „Soovin, et inimestel oleks rohkem julgust katsetada erinevate maitsete ja komponentidega. Poodide ja suurettevõtete asemel võiks toetada pigem väike-ettevõtteid või ise kodus katsetada, et vähendada tootmist ja sellega tekkivat reostust ja ebaeetilist käitumist loomade suhtes,” lisab Berens.

Kohvik Kroon on eeskujulikuks näiteks teistele Eesti toitlustusasutustele, kes pole julgenud põnevaid taimseid roogi menüüsse võtta. Kroon on näidanud suurt toetust Nähtamatute Loomade foie gras’ müügi vastases kampaanias, osaleb Taimse Teisipäeva programmis, jagab oma teadmisi ning suunab tähelepanu foie gras’ vastasele petitsioonile. Kõik see on toonud toitlustuskohale juurde hulgaliselt positiivset tähelepanu ja uusi kliente – ja sugugi mitte ainult taimetoitlasi. Kohvik Krooni taimset foie gras’d saab proovida Pärnus, Riia mnt 71 (www.kohvikkroon.ee).

Nähtamatud Loomad seisab intensiivfarmides peetavate loomade ja lindude heaolu eest ning töötab selle nimel, et Eestis lõpeks julma foie gras’ müük. Nähtamatute Loomade foie gras’ müügi vastasele petitsioonile on oma allkirja andnud juba tervelt 8000 inimest. Loe lisainfot ning anna oma allkiri petitsiooni toetuseks siin: https://foiegras.nahtamatudloomad.ee/.

Artikkel ilmus ka Delfis: https://lemmikloom.delfi.ee/artikkel/92409073/eelista-linnupiinamisele-taimset-alternatiivi-parnu-kohvik-valmistab-foie-gras-d-ilma-julmuseta