Toeta

3 põhjust, miks mitte süüa foie gras’d

Foie gras (prantsuse keelest tõlgituna “rasvamaks”) tähendab kas ülenuumatud hane või pardi rasvamaksa ning sellest valmistatud toite. See uhke kõlaga roog on aga viimasel ajal pälvinud üha enam negatiivset tähelepanu, kuna selle tootmise taust on vastuoluline. Järgnevalt esitame kolm kokkuvõtlikku põhjust, miks võiks hoiduda foie gras’ söömisest.

1. Foie gras on tegelikult linnu patoloogiliselt suurenenud ja füsioloogiliselt kahjustunud maks, mis on ebaloomulikul viisil normaalsest 10 korda suuremaks paisutatud. Tervelt 85% foie gras’ kaloritest pärineb rasvast. Juba 57-grammine foie gras’ eelroog sisaldab lausa 25 grammi rasva ja 85 milligrammi kolesterooli, rääkimata kaks korda suuremast pearoa portsjonist. See tähendab, et ka väikese tüki foie gras’ puhul tarbime mitu lusikatäit puhast rasva. Lisaks on maks nagu sõel, mis filtreerib kehast välja mürkaineid: seega ei kõla foie gras kuigi luksuslikult, kui hakata mõtlema, et tegu on haigestunud maksaga.

2. Seda „delikatessi“ tarbides toetad äärmiselt julma tootmisviisi, kus intelligentseid ja tundevõimelisi linde hoitakse kingakarbi suurustes puurides ning sundtoidetakse 2-3 korda päevas. Selleks hoitakse lindu kaelast jõuga kinni, et toit talle läbi mootoriõliga määritud pika metalltoru kurku suruda. Tihti on lindude kõrid täis haavandeid, paljudel juhtudel nende kõht lõhkeb ning nende jalaluud murduvad ebaloomuliku koormuse all. Sundtoitmist ja sellega kaasnevaid protseduure peetakse piinarikkaks loomapidamispraktikaks, mistõttu paljud riigid, k.a Eesti on sundsöötmise keelustanud. Küll aga on meil veel lubatud foie gras’ga kauplemine.

3. Hoidu foie gras’ söömisest ja näita, et oled kõrgelt teadlik ja vastutustundlik gurmaan! Ole teistele eeskujuks, näidates üles hoolivust ning eelistades foie gras’ asemel teisi roogasid. Lühike maitseelamus ei õigusta sellist julmust, mis lindudele osaks saab. Lisaks moraaliprobleemile tasub mõelda intensiivfarmidega kaasnevatele keskkonnaprobleemidele – nimelt tekib ka foie gras’ tootmisel massiliselt väljaheite- ja tapajäätmeid, mis mõjuvad keskkonnale laastavalt. Mitmed tippkokad on juba vastutustundlikkuse trendiga kaasa läinud: näiteks New Yorki ja Pariisi restoranides on saadaval julmusevaba taimne foie gras. 

Nagu mainitud, on kümned riigid (sh Eesti) foie gras’ tootmise keelustanud, sest selle taga on lindude julm kohtlemine. Vastuoluliselt on foie gras’ müük Eestis siiski lubatud. Anname üheskoos restoranidele märku, et ei soovi nende menüüdes foie gras’d näha, et lõpetada firmade toetamine, kes teistes riikides linde piinavad!

Pea 5000 inimest on Nähtamatute Loomade petitsioonile juba allkirja andnud, tee seda Sinagi! https://foiegras.nahtamatudloomad.ee/